HSP Zwolle

HSP Zwolle31

 

Ben jij hoogsensitief in Zwolle? Dan kan het helpen om je te laten begeleiden door een HSP consulent in Zwolle of bij jou in de buurt. Maar hoe weet je of je hoogsensitief bent en kan je zelf iets doen?

 

Ben jij hoogsensitief?

 

De kans dat jij hoogsensitief bent is tamelijk groot, maar liefst 15 tot 20 procent van de bevolking blijkt dit te zijn. Het is wel zo dat het merendeel van de HSP’s dit niet weet van zichzelf. Een persoon met hoogsensitiviteit voelt zich vaak al anders sinds de kindertijd, maar ze kunnen niet echt plaatsen wat hen juist zo anders maakt. Heb jij een vermoeden dat je hoogsensitief bent, maar weet je het niet zeker? Dan kan onderstaande kenmerkenlijst je misschien helpen!

 

Kenmerken van HSP

 

Hoogsensitivteit uit zich meestal in het intens ervaren van prikkels, dat omvat alles: smaken, geuren, kleuren en emoties van anderen en zichzelf. Hoogsensitieve mensen zijn dus erg gevoelige mensen die meer waarnemen als de gemiddelde mens. Deze gevoeligheid gaat gepaard met een aantal kenmerken;

 

zoeken naar zingeving

een gevoel dat je anders bent

verontwaardiging over onrecht

een buitenbeentje zijn

een diep verlangen om iets bij te dragen aan de wereld

een aparte kijk op de dingen

altijd willen bijleren

 

Is hoogsensitiviteit negatief?

 

Hoogsensitiviteit is geen ziekte, maar het is niet altijd even simpel om met hoogsensitiviteit te leven. Doordat je prikkels veel intenser voelt zal je sneller gestrest raken en daardoor in een burn-out of depressie terecht raken. Als hoogsensitieve persoon voel jij je ook minder begrepen. Het feit dat jij je anders voelt kan er ook voor zorgen dat je soms eenzaam door het leven gaat. Maar hoogsensitiviteit is zeker niet negatief. Mensen die hoogsensitief zijn hebben namelijk ook erg veel mooie eigenschappen. Ze leven met een doel, ze kunnen meer van het leven genieten en ze hebben veel om aan anderen te geven. Je moet gewoon zien dat je een manier vindt om ermee om te gaan.

 

Belangrijke gebruiksaanwijzingen voor HSP-ers

 

Zorg ervoor dat je genoeg momenten van rust neemt. Een wandeling in de natuur kan daarbij een goed idee zijn. Als hoogsensitieve persoon is het ook een goed idee om vaker tijd alleen door te brengen. Daarnaast moet je proberen om overprikkeling te beperken, vermijd te drukke omgevingen. Probeer negatieve gevoelens en emoties ook los te laten, zoals schuld- en/of minderwaardigheidsgevoelens. Probeer jezelf ook nooit te vergelijken met iemand anders die niet hoogsensitief is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *