Auto overschrijven

Als je een occasion gekocht hebt, moet je de auto overschrijven, dat wil zeggen dat de auto op jouw naam geschreven wordt. De huidige eigenaar krijgt een vrijwaring en is van de auto- in alle opzichten- af en kan nergens meer verantwoordelijk voor gehouden worden.

Neem ook altijd je legitimatiebewijs mee bij het auto overschrijven

Wat komt er kijken bij auto overschrijven? Om auto overschrijven vlot te laten verlopen, verzamel je eerst alle documenten die je voor de overschrijving nodig hebt. Dit is het originele tenaamstellingsbewijs (Deel IB) van de verkopende partij en ook het overschrijvingsbewijs of het kentekenbewijs die je op creditcard formaat hebt, met daarop de tenaamstellingscode. Ook die vraag je aan de verkopende partij. Ook neem je een legitimatiebewijs mee in de vorm van identiteitskaart, paspoort of rijbewijs.

Bonnetje bewaar je goed, dit is jouw bewijs dat de auto is overgeschreven

Auto overschrijven kan op drie manieren; bij een Postloket, bij een RDW balie en als je in het bezit bent van een Android telefoon met een NFC-lezer? Dan kun je de overschrijving ook met je mobieltje en met behulp van de RDW-website doen. Als auto overschrijven een feit is, dan krijg je een bonnetje mee naar huis. Dit bonnetje moet je echt goed bewaren, want dit bonnetje wordt beschouwd als tenaamstellingsverslag, jouw bewijs dat de auto is overgeschreven.

Binnen twee dagen heb je de kentekencard in de brievenbus

Op het bonnetje staan de eerste vier cijfers van de tenaamstellingscode vermeld. Die is weer noodzakelijk als je de auto weer in de verkoop doet. De tenaamstellingscode wordt aangevuld met nog vijf cijfers die op de kentekencard staan, die krijg je binnen twee dagen nadat de auto is overgeschreven toegestuurd. Ook die bewaar je goed.

Vrijwaringsbewijs geef je aan de verkoper

Het vrijwaringsbewijs dat je krijgt tijdens het auto overschrijven geef je vervolgens aan de verkoper die je bedankt voor de goede zaken. Daarmee kan hij of zij laten zien geen verantwoordelijkheid meer te dragen voor de auto. Nu de auto op jouw naam staat, kun je er dan eindelijk de weg mee op en je nieuwe bolide aan iedereen laten zien. Niet echter voor je de auto ook verzekerd hebt, want ook dat is wettelijk verplicht in ons land. Je kunt kiezen uit verschillende verzekeringen, de WA-verzekering is daarbij minimaal verplicht gesteld door de Nederlandse overheid. Deze WA-verzekering is de goedkoopste verzekering, een allrisk verzekering is daarentegen de duurste verzekering.

Meer informatie over auto overschrijven vind je door hier te klikken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *